DRETA

El got reutilitzable, una manera de reduir residus per les festes

Després de l’èxit que tingué l’any passat el llançament del got reutilitzable, enguany tornarà a ser un dels protagonistes de les nostres festes. D’aquesta manera es donarà continuïtat a aquesta iniciativa, que va ser una de les propostes més votades per la societat menorquina durant els Pressuposts Participatius del 2018 del Consell Insular. Aquest projecte té un rerefons mediambiental i ha estat possible portar-lo a terme gràcies a la col·laboració i implicació de totes les administracions locals de l’illa.

Objectiu, reduir els residus

La Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, estableix que els residus produïts l’any 2020 hauran de reduir-se en un 10% en pes respecte als generats el 2010. L’any 2010 a Menorca es van generar 58.376 tones de residus domèstics (entesos com la suma de les fraccions de paper/cartó, vidre, envasos lleugers i fracció resta-mesclada), mentre que l’any 2017 se'n van generar 57.622 tones. Això representa que amb set anys només s’ha reduït a Menorca un 1,29% de la generació de residus domèstics.
I és que, el millor residu és aquell que no es produeix, i una oportunitat per demostrar-ho és utilitzant el got reutilitzable durant les festes d’estiu.

Adquisició dels gots

Una de les iniciatives més votades dels pressupostos participatius engegats pel Consell Insular de Menorca el passat any 2018 va ser el projecte dels gots reutilitzables, que es va dotar amb una partida de 20.000,00 € (IVA inclòs).
Amb aquesta aportació s’ha pogut adquirir el següent material:
- 58.800 gots reutilitzables
- 25 Easy Box de 60x40x32 per a l’emmagatzematge de gots bruts
- 40 Box de 60x40x32 per a l’emmagatzematge de gots nets
Els gots són aptes per a consum alimentari segons regulació EU 10/2011, estan fabricats en polipropilè homopolímer, tenen una capacitat de 40 cl i un pes de 35,3
gr. Són translúcids, estan impresos en quadricromia amb un dibuix en aquarel·la del far de Favàritx i un llaüt i també s’inclouen les mesures per a diferents tipus de begudes.

Distribució dels gots

La distribució dels gots ha estat assumida pel Consorci de Residus i Energia de Menorca, integrat per tots els Ajuntaments i el Consell Insular de Menorca, que comptarà amb el Centre Especial d’Ocupació – Ecoverd, per gestionar els punts de distribució de gots que s’instal·laran a cada festa i repartir els gots entre els establiments que estiguin interessats.

Les deu festes on es té previst actuar són:
• Festes de Sant Joan de Ciutadella,  23 i 24 de juny
• Festes de Sant Martí des Mercadal, 20 i 21 de juliol
• Festes de Sant Jaume des Castell, 24 i 25 de juliol
• Festes de Sant Antoni de Fornells, 27 i 26 de juliol
• Festes de Sant Gaietà de Llucmaçanes, 2 i 3 d'agost
• Festes de Sant Cristòfol des Migjorn Gran, 3 i 4 d'agost
• Festes de Sant Llorenç d’Alaior, 10 i 11 d’agost
• Festes de Sant Climent, 17i 18 d’agost
• Festes de Sant Bartomeu de Ferreries, 23 i 24 d’agost
• Festes de Sant Lluís, 24 i 25 d’agost
• Festes de Gràcia de Maó, 7 i 8 de setembreEl dissabte o diumenge de cada festa i durant una franja de temps prou ampli, s’instal·larà una paradeta a un lloc cèntric de la festa, on es subministraran els gots principalment a particulars. Aquells bars que vulguin disposar prèviament de gots poden fer la comanda abans directament a Ecoverd a través del mail aravadegot@gmail.com

No obstant l’anterior, el Consell Insular de Menorca, a través del Consorci de Residus i Energia de Menorca, cedirà els gots a ECOVERD per tal que es puguin utilitzar en altres actes festius, prèvia autorització del Consorci.


banner got reutilitzableMecanisme de funcionament

• Vés a cercar el teu got per 1 € a la paradeta del poble
• Reutilitza el got durant la festa, tantes vegades com vulguis (sempre amb seny)
• Retorna el got a la paradeta abans d’anar-te’n i recuperaràs l’1 € íntegre o bé endu-te'l a casa i continua utilitzant-lo

Recompte, rentat i subministrament de més gots

Després de cada festa, en el Centre Especial d’Ocupació es farà un recompte dels gots entregats, retornats bruts, retornats nets i no retornats, i es procedirà a la neteja dels gots bruts per condicionar-los i poder-los utilitzar en la propera festa.
Els diners recaptats dels gots no retornats s’utilitzaran per adquirir nous gots i mantenir l’estoc inicial i per cobrir part de la gestió del sistema. D’aquesta manera es garanteix que hi haurà gots suficients per a la totalitat de les festes.

CONCLUSIONS


ARA VA DE BO, ARA VA DE GOT és una iniciativa amb un rerefons mediambiental engegat gràcies a la col·laboració de totes les administracions locals de l’illa, que a més ha tingut la sort de poder comptar amb el Centre Especial d’Ocupació - Ecoverd, el que també li atorgarà un caire social.
 


 


 
Consorci de residus urbans i energia de Menorca
Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó
Tel.: 971 35 41 72 - Fax: 971 36 86 71 - rsu@cime.es · Avís legal