La sensibilització mediambiental de la població és un element clau en la gestió dels residus, ja que aquesta gestió comença a les nostres llars.

L’educació ambiental és un procés que inclou un esforç planificat per comunicar informació i/o subministrar instruccions relatives a actituds i opinions que donin suport a conductes sostenibles, que minimitzin la degradació del paisatge original, la contaminació de l’aire, l’aigua i el sòl, i les amenaces a altres espècies de plantes i animals.

En altres paraules, el Consorci any rere any treballa per fer partícip la població de Menorca, creant oportunitats per desenvolupar les capacitats necessàries per ser activa i involucrar-se en la resolució de problemes presents i la prevenció de problemes futurs, per tal de continuar amb el desenvolupament al mateix temps que es protegeix, preserva i conserven els sistemes de suport vital del planeta.
 

 
Campanya "Recicla vidre per elles"
Aquest dijous, amb motiu de la celebració durant aquesta setmana del Dia Mundial del Càncer de Mama, s’ha presentat a Menorca la campanya «Recicla vidre per elles», una iniciativa d’Ecovidrio que té com a objectiu mobilitzar els ciutadans a reciclar envasos de vidre per cuidar del medi ambient i contribuir, a la vegada, a una causa solidària: la prevenció del càncer de mama.


La campanya s’ha presentat als municipis des Castell i Ferreries, amb la presència del president del Consorci, Josep Juaneda, el director insular de Medi Ambient, Esteve Barceló i el tècnic de gerència d’Ecovidrio a les Illes Balears, Iván Tolsá. En el cas des Castell, els han acompanyat la regidora de Medi Ambient, Marisa Álvarez i la tècnica de Medi Ambient, Maria Galmés; mentre que a Ferreries hi eren presents la regidora de Residus i Energia, Maite Pons i el regidor de Turisme Antoni Salord.


Des de fa uns dies i durant el mes d’octubre, quatre iglús roses estaran ubicats a Ferreries i Es Castell. Tot el vidre que es reculli en aquests contenidors es convertirà en una donació d’Ecovidrio a la Fundació Sandra Ibarra per a la investigació, sensibilització i prevenció del càncer.
 

 
Campanya "La R sempre present"
El Consorci de Residus i Energia de Menorca, en col·laboració amb Ecoembes i Ecovidrio, organitzen una campanya per fomentar el reciclatge.

Sota el títol “La R Sempre Present”, es posa en marxa una nova campanya de sensibilització en matèria de residus i que es realitzarà durant el tercer quadrimestre de 2021. El principal objectiu d’aquesta campanya és informar sobre la necessitat de prevenir, reutilitzar i reciclar els residus generats a l’illa de Menorca, en concret de les fraccions: envasos lleugers, paper/cartó i vidre.

Més informació

 
Moviment Banderes Verdes Menorca 2021
El Consorci de Residus i Energia i Ecovidrio impulsen una nova edició de la campanya estival de reciclatge de vidre Moviment Banderes Verdes, que té com a objectiu l'impuls del reciclatge d'envasos de vidre en els establiments hostalers de l'illa durant l'estiu de 2021.

La iniciativa compta amb la participació de 129 consistoris i més de 14.000 establiments hostalers de tot l'Estat i la seva finalitat és guardonar l'esforç de l'hostaleria local i l'activisme dels municipis costaners per la sostenibilitat durant l'estiu. El Consorci de Residus i Energia participa com a representant de tots els municipis menorquins.

A Menorca, un total de 327 restaurants, bars i cafeteries dels 8 municipis de l'illa s'han sumat a la iniciativa.
Més informació

 
Separa i Veuràs
Cada dia arriben de mitjana 150 tones de residus a l'Àrea de Gestió de Residus de Milà procedents dels contenidors de paper i cartó, vidre, envasos lleugers, fracció resta i orgànica per a la seva gestió diferenciada.

Només un 20% dels residus que arriben a la Planta de Milà ho fan de forma separada. El 80% restant arriba en els contenidors de fracció resta per al seu tractament. El 70% de la fracció resta es pot valoritzar mitjançant la separació automatitzada. El 30% restant ha de dipositar-se en l'abocador. En aquest 30% que acaba a l'abocador hi ha materials i residus que no han pogut valoritzar-se, però que podrien haver estat separats en origen per al seu reciclatge. 

Separar en origen és reduir aquest percentatge que acaba a l'abocador.
Més informació

 
ReVIU
ReVIU és una iniciativa destinada a fomentar l’intercanvi d’objectes entre ciutadans i reduir d’aquesta manera els residus generats a l’illa.

Una aplicació web permet intercanviar productes de manera gratuïta mitjançant un sistema de punts amb el qual els usuaris sumen punts pels objectes entregats i els poden bescanviar per objectes dipositats per altres usuaris. Amb un ampli catàleg dividit en tres categories: esport i oci, infantil i llar, els usuaris poden entregar llibres, mobles de dimensions reduïdes, material esportiu o joguines que ja no facin servir, i obtenir a canvi altres que els interessin. 

Amb el registre a la plataforma reviumenorca.es els usuaris reben 100 punts inicials per començar a reservar els productes disponibles que els interessin. Els objectes reservats es poden recollir al centre ReVIU de les deixalleries de Ciutadella i Maó durant l’horari d’obertura de les instal·lacions.
Més informació

 

 
Reciclos
RECICLOS és un sistema pioner de reciclatge digital que incentiva i recompensa la recollida selectiva de llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Mitjançant la app o a través del web de la iniciativa, la ciutadania es pot registrar, fotografiar els envasos a reciclar (llaunes i bòtils de begudes) i depositar-los en el contenidor d'envasos lleugers escanejant el QR. Fent servir aquest sistema RECICLOS ofereix un sèrie d’incentius a les usuàries i usuaris, ja sigui participant en sortejos de premis individuals o fent donacions a projectes col·lectius de Menorca. 

A més de fomentar el reciclatge, la iniciativa busca contribuir amb projectes mediambientals, socials o cooperatius de l'illa. Entre els projectes beneficiats es troben l'Associació de Comerços de Ciutadella Antiga, el Festival Street Art, Sa Cooperativa de Camp o la Societat Ornitològica de Menorca.

Creada per Ecoembes, la webapp RECICLOS es va posar en marxa a Ciutadella a principi de juliol de 2021, convertint-la en el primer municipi de les Illes Balears en incorporar el projecte RECICLOS.
Més informació i descàrrega
 

 
Seu Electrònica Seu electrònica del Consorci de Residus i Energia de Menorca. Accedir
Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó
Tel.: 971 35 41 72 - Fax: 971 36 86 71 - rsu@cime.es · Avís legal